Продукти

Контрацептивни спирали

Вътрематочната спирала Cu375 – стандартна / гладка »

Вътрематочна контрацепция за предпазване от бременност при жени в детеродна възраст

 

Магнезии + Витамин Б6. Продукти на френските лаборатории Yves Ponroy. БИОВИТА www.biovita.bg - Внос, дистрибуция и търговия на хранителни добавки, козметични продукти и медицински изделия. BIOVITA

Вътрематочната спирала Cu375 – стандартна / гладка

 

Вътрематочната спирала не предпазва от заболявания, предавани по полов път / СПИН.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:

Вътрематочната спирала SMB Cu 375 е направена от полиетилен с две гъвкави рамена с шипчета. Около основата е навита медна нишка с обща повърхнина от 375 мм². Гъвкавите странични рамена гарантират задържането на вътрематочната спирала колкото може по-високо в матката, т.е. до дъното ѝ, без никакво разтягане на маточната кухина. От края на основата излиза конец от полиамид. Контрацептивното действие на спиралата вероятно се получава от различните реакции на ендометриума към чужди тела и наличието на метала мед.

Показания:

Вътрематочна контрацепция за предпазване от бременност при жени в детеродна възраст.
SMB Cu 375 е предназначена за еднократна употреба и трябва да бъде поставена от лекар.

 

Повторна употреба:

Не използвайте повторно контрацептивното средство. Това може да причини инфекции в долната коремна област и риск от безплодие.

Критерии за избор на модел/размер

 

Не използвайте повторно контрацептивното средство. Това може да причини инфекции в долната коремна област и риск от безплодие.

Модел/ размер

Хоризонтална

широчина

Вертикална широчина

Обхват на приблизително измерване със сонда

Гладка

19 +/- 0.3 мм

29.5 +/- 0.5 мм

5-8 см

Нормална

19 +/- 0.3 мм

35.5 +/- 1.0 мм

6-9 см

 

Посочената по-горе информация e само ориентировъчна. Окончателното решение за избор на подходящ модел трябва да се вземе от гинеколог/лекар.

 

ВРЕМЕ НА ПОСТАВЯНЕ:

Оптималното време за поставяне на вътрематочна спирала са последните дни от менструалния цикъл или в първите дни след края му (т.н. „интервално поставяне“). Това е с цел да се намали рискът от поставяне на спирала при евентуална недиагностицирана бременност. Вътрематочна спирала може да се постави и непосредствено (до 10 минути) след аборт или раждане, въпреки че при тези случаи вероятността за нежелана бременност, изместване и изхвърляне на контрацептивното средство е по-голяма. Незабавното поставяне след аборт или раждане не влияе отрицателно на прибирането на матката или на кърменето. Ако поставянето на вътрематочна спирала след аборт или раждане не се извърши незабавно, трябва да се отложи до пълното прибиране на матката, т.е. най-малко 6 седмици (т.н. „забавено следродово поставяне“). След цезарово цечение, поставянето не бива да се прави преди да са минали поне 12 седмици от раждането.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН МЕТОД НА ПОСТАВЯНЕ:

Задължително е при извършване на процедурата за поставяне да се използва техника без директно докосване, за да се осигури стерилност. Спиралата не бива да се поставя, ако нейната вътрешна опаковка е повредена.

А. Интервално поставяне

Подготовка

1. Извършва се внимателен преглед с двете ръце, за да се определи позицията, флексията и оста на матката.
2. Използва се вагинален спекулум, за да се открие маточната шийка. Шийката и вагиналните стени се почистват със стерилен памучен тампон, напоен с антисептичен разтвор. (Фигура А). Секретът се избърсва напълно от външния отвор на шийката.
3. Предната устна на шийката се захваща достатъчно дълбоко с еднозъбен тенакулум, за да може с равномерно дърпане надолу да се изправи оста на матката, без риск от разкъсване на шийката. (Фигура В)
За да се избегне рефлексната контракция, която предизвиква свиване на матката при работата с тенакулума, може да се инжектира местна упойка в предната устна или да се приложи парацервикален блок.
4. Матката се изследва внимателно със сонда, за да се определи нейната дълбочина и посока на оста. Ако сондата срещне повече съпротивление от нормалното във вътрешния отвор на маточната шийка, е подходящо цервикалният канал внимателно да се разшири до 4-5 мм, като се използва стерилен и по-скоро конусовиден, отколкото цилидричен разширител. При липса на други инструменти за измерване на вътрешните размери на маточната кухина, за целта може да се използва сондата.

ПОСТАВЯНЕ НА SMB Cu 375

Вертикалното стебло на SMB Cu 375 е вече заредено в апликаторната тръбичка. Страничните рамена не се зареждат в тръбичката. Те са достчно гъвкави, за да прилегнат към формата на цервикалния канал.

1. Частично отворете пакета от онзи край, който е маркиран с „OPEN“ [отвори].
2. Отворете пакета толкова, че апликаторната тръбичка (заедно със спиралата) да може да се хване за задния край, заедно с конците, но без да изваждате SMB Cu 375 от пакета.
3. Хванете ограничителя с палеца на едната ръка и нагласете горния край на спиралата SMB Cu 375, като движите апликаторната тръбичка с другата ръка, така че ограничителят да е на толкова сантриметра, колкото е отчетената със сондата дълбочна на матката. (вж. Фигура 3)
4. Долният край на апликатора може да се хваща и няма риск да се зарази контрацептивното средство. Хващането на конците заедно с апликаторната тръбичка гарантира, че спиралата няма да изппадне от тръбичката. Така SMB Cu 375 може да се извади от пакета.
5. Внимателно вкарайте SMB Cu 375 в матката (Фигура С), докато докосне дъното ѝ, а ограничителят опре във външния цервикален канал (Фигура D), като през това време дърпате постоянно надолу с тенакулума, за да изправите оста на матката. Не бива да се правят никакви опити за силово поставяне.
Недостатъчното изправяне на маточната ос може да доведе понякога до проникване под ендометриума. Този риск се намалява с упражняването на подходяща сила на дърпане върху шийката, като по този начин оста на матката се изправя напълно.
6. Когато SMB Cu 375 стигне до дъното на матката, се освобождава в маточната кухина, като просто апликаторната тръбичка се издърпа навън (Фигура Е). Докато извършвате това действие, продължавайте да дърпате с тенакулума надолу. За поставянето на SMB Cu 375 не се изисква бутало. Проверете със сонда цервикалния канал, за да сте сигурни, че опашката на спиралата е изцяло в маточната кухина. Отрежете конците на SMB Cu 375 на 2-3 см от външния отвор на шийката.
7. Задължително е да се следва стриктно препоръчаната процедура за поставяне, за да се минимизира рискът от проникване под ендометриума, което от своя страна може да доведе до пълно или частично срастване на спиралата. Ако това се случи, може да се наложи прилагането на по-голяма от нормалното сила за отстраняване ѝ от неправилното местоположение, което може да увеличи риска от счупване на страничните рамена. Освен това, клиничното установяване на това неправилно разположение на спиралата може да се окаже трудно, тъй като обикновено това не е очевидно за лекаря по време на поставнято и пациентът вероятно не изпитва болка. Счита се, че правилното поставяне на вътрематочната спирала може да намали случите на счупване на страничните рамена и перфорация.

ПОТЪМНЯВАНЕ НА МЕДТА:

Медните вътрематочни спирали може да се обезцветят в стерилната си опаковка, но това не е повод за притеснение. Медта потъмнява, тъй като през стерилната опаковка на спиралата преминава въздух, което води до образуването на тънък оксиден или сулфиден слой по повърхността. Опаковката трябва да бъде пропусклива, за да може вътрематочната спирала да се стерилизира. Ако опаковката не е повредена и посоченият върху нея срок на годност не е изтекъл, спиралата ще бъде стерилна, дори и да има потъмняване на медта. Лабораторните проучвания показват, че потъмняването не влияе върху безопасността или ефективността на вътрематочната спирала.

ВРЕМЕ НА ОТСТРАНЯВАНЕ:

Вътрематочната спирала SMB Cu 375 трябва да се подменя на всеки пет години.

ПРОЦЕДУРА НА ОТСТРАНЯВАНЕ:

Подгответе външните полови органи, вкарайте спекулума и почистете маточната шийка като за поставяне на спирала. За да улесните отстраняванто, винаги използвайте тенакулум с цел изправяне оста на матката, като по този начин се намалява и рискът от счупване на страничните рамена. С хирургични щипци захванете и двата конеца на спиралата колкото може по-близо до изхода на външния цервикален отвор. Като упражнявате постоянно дърпане с тенакулума надолу, за да изправите оста на матката, би трябвало SMB Cu 375 лесно да се издърпа от матката. Не трябва да се прилага никаква излишна сила.

ТРУДНО ОТСТРАНЯВАНЕ И СЧУПВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ОТСТРАНЯВАНЕ:

Понякога при отстраняването на SMB Cu 375 има трудности. Ако се окаже, че е нужна по-голяма от обичайното сила, трябва да се допусне възможно срастване на SMB Cu 375. Има наблюдавани случаи, когато части от сраснала спирала(по-специално – страничното рамо) се счупват в маточната кухина при прилагане на по-голяма от обичайното сила при отстраняване. Останалите в матката фрагменти може да бъдат изхвърлени безболезнено с месечни цикъл, а срасналите странични рамена може да бъдат освободени от контракциите на матката. Има и редки случаи на счупване, което не е свързано със сраствания.
Ако вътрематочната спирала не може да бъде отстранена с прилагане на нормална сила или част от нея е останала вътре, трябва да се предприемат диагностични стъпки, включително ултразвуково изследване, за да се изключи перфорация или срастване. Пластмасови фрагменти, като страничните рамена, могат да бъдат локализирани чрез ултразвук или хистероскопия. Вторият метод позволява и отстраняването на фрагмента. Според съобщаваното от наблюдавани случаи, обикновен кюретаж с цел отстраняване на счупени фрагменти, независимо дали предварително са били локализирани или не, също е успешен метод. Винаги трябва да се направи опит за отстраняване на счупени фрагменти.

ИЗМЕСТЕНА ВЪТРЕМАТОЧНА СПИРАЛА:

В редки случаи вътрематочната спирала може да премине през стената на матката. В такъв случай трябва да се направи хирургична операция за отстраняване на спиралата и възстановяване на маточната стена.

ИЗХВЪРЛЯНЕ:

Понякога вътрематочната спирала се изтласква от матката към вагината по време на обилен менструален цикъл, тъй като матката остава леко отворена в този период. Ако това остане незабелязано, може да се стигне до нежелана бременност.

МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД:

Преди поставянето на вътрематочната спирала, противопоказанията за нейната употреба трябва да се изключат въз основа на медицинския картон на пациента и извършения преглед. Той трябва да включва гинекологичен преглед, цитонамазка и по възможност, съответни тестове за болести, предавани по полов път.
След интервално поставяне на спирала, трябва да се направи контролен преглед скоро след първия последвал менструлаен цикъл, а при поставяне непосредствено след раждане или аборт – ежемесечно през първите три месеца. След това трябва да се правят контролни прегледи през равни интервали, например на всеки шест месеца.
Ако при жена, която не е наблюдавала да има изхвърляне на спиралата, конците не могат да се опипат, трябва да се направи преглед, за да се изключи перфорация или незабелязано изхвърляне на спиралата от матката. За локализирането ѝ може да се използва ултразвуково изследване.

СРОК НА СЪХРАНЕНИЕ:

5 години срок на съхранение